Alle arbeidsgivere må vurdere hvordan ansatte eller innleid personale kan komme i en smittesituasjon. Alle ansatte har et selvstendig ansvar for til å medvirke til å forebygge smitte, og følge pålegg fra arbeidsgiver og myndigheter, samt melde fra dersom de oppdager risiko.
Bedriften skal følge råd fra myndighetene og holde seg oppdatert igjennom aktuelle nettsider, se henvisninger nederst i artikkelen.
Følg disse rådene
Anbefalt avstand
Myndighetene anbefaler å holde to meters avstand der det er mulig. Dette vil ikke gjelde for helsetjenesten, barnehager og skoler, eller andre tjenester for sårbare grupper der det i praksis kan hindre normal drift av tjenestene. For virksomheter hvor krav om minst én meter avstand er fastsatt i covid-19-forskriften, vil dette kravet fortsatt gjelde. Det gjelder for eksempel butikker og frisører. Her finnes råd om avstand for ulike bransjer.
Der det ikke er mulig å overholde to meters avstand til andre, anbefaler myndighetene bruk av munnbind.
- Vask hendene ofte og grundig, (minst 30 sekunder) med såpe og lunkent vann, dette er den beste metoden for å unngå å spre smitte.
- Unngå lufttørking av hendene på toaletter. Når du putter hendene dine under tørkeren, kan eventuelle virus spres opp i ansiktshøyde.
- Bruk desinfeksjonsmiddel som inneholder alkohol, men bare når du ikke har såpe og vann tilgjengelig
- Øv deg på å ikke ta deg i ansiktet – virus kan overføres fra hendene til munnen og slimhinnene i øyne og nese.
- Hold tilstrekkelig avstand til andre personer (se faktaboks om anbefalt avstand).
- De som hoster eller nyser bør benytte papirlommetørkle som straks kastes hvorpå man vasker hendene.
Folkehelseinstituttes råd om smitteforebygging på arbeidsplassen (fhi.no)
Faktorer som bør risikovurderes
- Reise til og fra arbeidstedet
Unngå å ta offentlig transport dersom mulig. Hvis du må reise med offentlig transportmiddel, holde god avstand - minst 1 meter.
- Kundebesøk
Vurder smittefare og omdømme ved besøk hos kunder, konsulentoppdrag, serviceoppdrag osv. Bruk digital kommunikasjon når det er mulig.
- Deling av arbeidsplass
Unngå å dele arbeidsplass. Hvis man må dele kontor, bør mulige kontaktflater rengjøres ved ankomst og når du forlater kontoret.
- Smittepunkter:
Kaffemaskiner: Bruk gjerne hansker eller papirlommetørkle når du trykker på kaffemaskinen. Hvis du bruker hendene, må de vaskes før og etter berøring av tastene.
Heisknapper/ dørkontakter/adgangskontroll etc: Bruk hansker eller papirlommetørkle, evt albue når du trykker på heiseknapp.
Mobiltelefonen/nettbrett: Tenk over hvor du legger fra deg telefonen. Unngå at den legges på flater som andre tar tatt på. Mobiltelefon og datamaskin bør rengjøres ofte. Bruk desinfeksjonsmiddel med skum, ikke vann. Sprit kan brukes, men vær forsiktig med væskemengden.
Overflater/berøringsflater: Ha ekstra renhold av skrivebord, benker, stoler (armlene), dører og håndtak.
Se Folkehelseinstituttes råd om smitteforebygging og rengjøring på arbeidsplassen
Kantine/felles kjøkken: Intensiver renholdet. Vask hender før og etter besøk i kantine. Vurder om dere kan stenge felles kjøkken. Vurder papp/plast alternativ.
I lenkene under finner du mer informasjon fra myndighetene, råd om smitteforebygging på arbeidsplassen, informasjonsskriv, filmer og plakater til nedlasting.