Innhold

Smitteverntiltak i arbeidslivet: Hvordan risikovurdere arbeidsplassen

Kvinne i hvite klær inspiserer bedriften med hårnett og hansker. Hun ser på et nettbrett.

Artikkelen gir deg svar på hva som bør risikovurderes.

For å hindre potensiell smitte, er det viktig at arbeidsgivere gjennomfører en risikovurdering av mulig smittefare.

Alle arbeidsgivere må vurdere hvordan ansatte eller innleid personale kan komme i en smittesituasjon. Alle ansatte har et selvstendig ansvar for til å medvirke til å forebygge smitte, og følge pålegg fra arbeidsgiver og myndigheter, samt melde fra dersom de oppdager risiko.

Bedriften skal følge råd fra myndighetene og holde seg oppdatert igjennom aktuelle nettsider, se henvisninger nederst i artikkelen.


Følg disse rådene
  • Vask hendene ofte og grundig, (minst 30 sekunder) med såpe og lunkent vann, dette er den beste metoden for å unngå å spre smitte.

    2-meters avstand / 15 minutter?

    Har man hatt mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter sammenhengende, uavhengig av posisjon, med en person som er bekreftet syk med covid-19, så er dette definert som nærkontakt. 

    En slik nærkontakt vil utløse krav om karantene. Bedriften må derfor ta dette med i sin vurdering.

    Les mer om definisjoner hos FHI

  • Unngå lufttørking av hendene på toaletter. Når du putter hendene dine under tørkeren, kan eventuelle virus spres opp i ansiktshøyde.
  • Bruk desinfeksjonsmiddel som inneholder alkohol, men bare når du ikke har såpe og vann tilgjengelig
  • Øv deg på å ikke ta deg i ansiktet – virus kan overføres fra hendene til munnen og slimhinnene i øyne og nese.
  • Hold minst 1 meters avstand til andre personer. Se faktaboks til høyre. 
  • De som hoster eller nyser bør benytte papirlommetørkle som straks kastes hvorpå man vasker hendene.

Folkehelseinstituttes råd om smitteforebygging på arbeidsplassen (fhi.no)


Faktorer som bør risikovurderes
  • Reise til og fra arbeidstedet
    Unngå å ta offentlig transport dersom mulig. Hvis du må reise med offentlig transportmiddel, holde god avstand - minst 1 meter.  
  • Kundebesøk
    Vurder smittefare og omdømme ved besøk hos kunder, konsulentoppdrag, serviceoppdrag osv.  Bruk digital kommunikasjon når det er mulig.
  • Deling av arbeidsplass 
    Unngå å dele arbeidsplass. Hvis man må dele kontor, bør mulige kontaktflater rengjøres ved ankomst og når du forlater kontoret. 
  • Smittepunkter:

    Kaffemaskiner: 
    Bruk gjerne hansker eller papirlommetørkle når du trykker på kaffemaskinen. Hvis du bruker hendene, må de vaskes før og etter berøring av tastene.

    Heisknapper/ dørkontakter/adgangskontroll etc: Bruk hansker eller papirlommetørkle, evt albue når du trykker på heiseknapp.

    Mobiltelefonen/nettbrett: Tenk over hvor du legger fra deg telefonen. Unngå at den legges på flater som andre tar tatt på. Mobiltelefon og datamaskin bør rengjøres ofte. Bruk desinfeksjonsmiddel med skum, ikke vann. Sprit kan brukes, men vær forsiktig med væskemengden. 

    Overflater/berøringsflater: Ha ekstra renhold av skrivebord, benker, stoler (armlene), dører og håndtak.
    Se Folkehelseinstituttes råd om smitteforebygging og rengjøring på arbeidsplassen

    Kantine/felles kjøkken: Intensiver renholdet. Vask hender før og etter besøk i kantine. Vurder om dere kan stenge felles kjøkken. Vurder papp/plast alternativ.

I lenkene under finner du mer informasjon fra myndighetene, råd om smitteforebygging på arbeidsplassen, informasjonsskriv, filmer og plakater til nedlasting.

Trygge kontorer - veileder om renhold

Vi får mange spørsmål om hvordan man bør foreta renhold av arbeidsplasser. Dette er en veileder om renhold av kontorer utarbeidet i samarbeid med Lilleborg proff og Renholdsbransjen i NHOSH. Dette er ment som en veiledning og det kan være andre måter å løse dette på.

Medlemmer med spørsmål relatert til koronaviruset

Se råd fra NHOs advokater på nho.no

Se også informasjon her på Arbinn. Medlemmer kan kontakte oss via chat og telefon.
Kontaktinformasjon for spørsmål og hjelp om innlogging på Arbinn.no

Medlemsmøter med oppdateringer fra NHO og myndigheter. Vi har også medlemsmøter om ledelse.  Se medlemsmøter direkte eller i opptak