Permisjoner
Arbeidstakere kan lovlig være borte i korte eller lengre perioder. Les om de ansattes rett til lønnet/ulønnet permisjon:
- Svangerskap, fødsel og adopsjon
- Familie og barn
- Militærtjeneste, offentlige verv og utdanning

Permisjon etter lov og avtale – hva må du forholde deg til?
Ansatte kan ha rett til permisjon etter lov eller avtale – med eller uten lønn. Vi gir deg en oversikt over reglene og hva du som arbeidsgiver må forholde deg til.
Det er flere regelverk som gir rett til permisjon. Arbeidstakeren får da visse minimumsperioder med fri. Noen permisjoner må du alltid innvilge, noen kan du på visse vilkår nekte hvis det påfører bedriften vansker. Det du må vite er at de ansatte kan ha rett til permisjon etter lov eller tariffavtale. Du kan uansett velge å gi de ansatte så mange og lange permisjoner de ønsker. Loven har ingen øvre grense for permisjonenes lengde.
Som utgangspunkt er rett til permisjon ubetalt, hvis ikke annet er avtalt. Men regler i tariffavtale, lov eller individuell avtale kan likevel gi de ansatte rett på lønnet permisjon.
Du må også kjenne til skillet mellom lengre permisjoner og såkalte korte velferdspermisjoner. Et eksempel på lengre permisjon er foreldrepermisjon. Et eksempel på kort velferdspermisjon kan være deltakelse i en begravelse.
Permisjon etter loven
For de fleste virksomheter vil arbeidsmiljøloven inneholde det viktigste regelverket om permisjoner. Arbeidsmiljøloven kapittel 12 regulerer permisjon ved:
- svangerskap
- fødsel
- adopsjon
- barns og barnepassers sykdom
- omsorg for og pleie av nære pårørende
- utdannelse
- militærtjeneste
- offentlige verv
- religiøse høytider
Permisjon etter tariffavtale
Mange tariffavtaler og lokale avtaler inneholder i tillegg bestemmelser om ulike typer velferdspermisjoner, som for eksempel fri ved barnehagetilvenning, flytting eller bryllup.
Mange blander begrepene "permisjon" og "permittering". Husk at permisjon er noe annet enn arbeidsgivers rett til i visse tilfeller å permittere arbeidstaker.