Når er reisetid arbeidstid?
Et spørsmål som stadig kommer opp, er om den tid som går med til reiser i tilknytning til jobb er å anse som arbeidstid. Det er ikke noe generelt svar på dette. Hvorvidt denne reisetiden skal kunne anses som arbeidstid etter arbeidsmiljøloven, bygger på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle.
I hvilke situasjoner og for hvilke arbeidstakere er problemstillingen aktuell?
Utgangspunktet er at reiser hjemmefra til og fra et fast arbeidssted eller oppmøtested er arbeidsfri. Et annet sikkert utgangspunkt er at reiser i arbeidstiden, det vil si der arbeidstaker reiser fra arbeidsstedet til et annet sted og returnerer tilbake til arbeidsstedet før arbeidsdagen er slutt, derimot er arbeidstid.
De situasjonene der det kreves en nærmere vurdering av om reisetid er arbeidstid knytter seg til lengre reiser for arbeidsgiver, som da går ut over ordinær arbeidstid, herunder reiser over flere dager i innland og utland, og reiser med fly. I tillegg kreves det også en nærmere vurdering i de tilfeller arbeidstaker ikke har et fast oppmøtested/arbeidssted og arbeidsgiver har regnet arbeidstid fra oppmøte hos første kunde, og til avslutning hos siste kunde. Nedenfor omtales de unntakssituasjonene som kan oppstå.
Problemstillingen om reisetid er arbeidstid får betydning for mange arbeidstakergrupper, men det er viktig å være oppmerksom på at den ikke får direkte betydning for ansatte i "ledende" eller "særlig uavhengige" stillinger. Disse kategoriene ansatte er unntatt fra arbeidstidskapittelet i arbeidsmiljøloven (kapittel 10), med unntak av arbeidsmiljøloven § 10-2 første, andre og fjerde ledd.
Vil du vite mer?
Resten av innholdet er for NHO-medlemmer. Logg inn for å lese videre og få tilgang til veiledning og verktøy som gjør din hverdag som arbeidsgiver enklere.