EUs taksonomi
Bærekraftig finans er en sentral del av EUs strategi for fortsatt økonomisk vekst som en del av grønn omstilling. EUs taksonomi er et klassifiseringssystem for å identifisere hvilke økonomiske aktiviteter som anses som bærekraftige. Dette systemet er viktig for selskaper, investorer og finansielle institusjoner, fordi det skaper transparens og bidrar til å styre kapital mot bærekraftige investeringer.
I 2020 la EU-kommisjonen frem The European Green Deal, en strategi for å gjøre Europa klimanøytralt innen 2050. Dette er en vekststrategi for å gjøre Europa til den første klimanøytrale regionen i verden innen 2050. En viktig del av denne er taksonomien for bærekraftig finans, som definerer hvilke økonomiske aktiviteter som bidrar til målene for klima og miljø.
"Taksonomi" betyr klassifisering. EU-taksonomien klassifiserer hva som er en bærekraftig aktivitet, slik at denne informasjonen kan benyttes av forvaltere, investorer og låneutstedere. I denne artikkelen får du en forklaring på hva taksonomien er og hvordan taksonomien vil påvirke norske bedrifter.
Hvem gjelder taksonomien for?
Taksonomien gjelder for både finansielle og ikke-finansielle selskaper:
- Finansielle selskaper inkluderer banker, forsikringsselskaper, kapitalforvaltere og investeringsfond. Disse aktørene påvirker bærekraftig utvikling ved å styre kapitalstrømmer mot bærekraftige investeringer.
- Ikke-finansielle selskaper er bedrifter innen sektorer som industri, energi, transport og eiendom. Disse virksomhetene påvirker klima og miljø direkte gjennom sin produksjon og drift.
Taksonomien påvirker en rekke selskaper og finansielle aktører, spesielt de med rapporteringsplikt under Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Rapporteringsforpliktelse for ikke-finansielle selskaper:
Fra regnskapsåret 2023 har norske selskaper vært pålagt å rapportere etter taksonomien. Her er en oppsummering av hva rapporteringen omfatter:
- Selskap må rapportere hvor mye av omsetningen, investeringskostnader og driftskostnader som kommer fra aktiviteter innenfor taksonomien.
- Selskapene må oppgi hvor stor andel av disse kostnadene som oppfyller taksonomi-kriteriene og dermed kan klassifiseres som "bærekraftig".
- Rapporteringen skal skje etter fastsatte maler i samsvar med EUs rapporteringsstandarder (ESRS). Du kan lese den norske oversettelsen av rapporteringskravene, med tilhørende maler, i denne pdf-filen (Regjerngen.no).
Rapporteringsforpliktelsen er lagt opp slik at den gradvis vil omfatte flere selskaper. Se artikkel med nærmere beskrivelse av tersklene her.
Rapporteringsforpliktelse for finansielle selskaper:
- Kapitalforvaltere, banker og forsikringsselskaper må rapportere Green Asset Ratio (GAR), som viser andelen av investeringer, utlån og forsikringsporteføljen som er taksonomi-kompatible.
- Store kapitalforvaltere (over 500 ansatte) har ytterligere krav til bærekraftsrapportering.
Hvordan klassifiseres en aktivitet som bærekraftig?
For at en økonomisk aktivitet skal være i samsvar med taksonomien, må den oppfylle disse kravene:
- Bidra vesentlig til minst ett av EUs seks miljømål (se punkt 3)
Aktiviteten må ha en betydelig positiv effekt på minst ett av miljømålene, for eksempel gjennom utslippsreduksjon, energieffektivisering eller ressurssparing. - Ikke forårsake betydelig skade på noen av de andre miljømålene
Aktiviteten kan ikke føre til negativ påvirkning på andre miljømål, for eksempel gjennom økt forurensning eller tap av biologisk mangfold. Dette gjelder selv om aktiviteten har en vesentlig positiv effekt på ett eller flere av miljømålene. - Overholde sosiale minimumskrav
Aktiviteten må være i samsvar med grunnleggende sosiale standarder, inkludert menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. - Oppfylle tekniske screeningkriteriene
Aktiviteten må møte de spesifikke kravene som er fastsatt for hver sektor, for eksempel utslippsgrenser eller materialkrav.
Taksonomien omfatter en rekke sektorer, som fornybar energi, sirkulærøkonomi, transport og eiendom. De tekniske kriteriene oppdateres jevnlig for å inkludere flere sektorer.
Oversikt over sektorer/typer produksjon som er inkludert og hva slags kriterier som er satt under de ulike miljømålene finnes i EUs Taxonomy Compass her.
Nærmere om miljømål
For at en økonomisk aktivitet skal kunne klassifiseres som bærekraftig i EUs taksonomi, må den oppfylle ulike kriterier. Et av kriteriene er at aktiviteten må bidra vesentlig til minst ett av miljømålene, samtidig som den ikke er til skade for noen av de andre miljømålene.
Dette er en generell oversikt over miljømålene og hva hvert enkelt mål omfatter. For at det skal være mulig å kunne vurdere hvorvidt en spesifikk økonomisk aktivitet bidrar vesentlig eller ikke er til skade for hvert av målene, vedtas og offentliggjøres det løpende informasjon for ulike sektorer om hva kriteriene betyr for aktiviteter innenfor den sektoren.
Taksonomien og kriteriene for miljømålene er et dynamisk dokument, de vil fortsette å utvikles over tid, i lys av nye løsninger og teknologiske prosesser. Kriteriene vil vurderes jevnlig, noe som vil sikre at nye sektorer og aktiviteter, inkludert såkalte «overgangs»-aktiviteter, kan bli lagt til over tid.
De seks miljømålene
Hva taksonomi ikke omfatter
Klassifiseringssystemet er ikke en vurdering av "gode" eller "dårlige" bedrifter. Det er heller ikke et forbud mot å drive noen typer av virksomhet, eller en vurdering av hvilke næringer man bør – eller ikke bør – investere i. Taksonomien regulerer bærekraftsvurderinger av økonomiske aktiviteter, ikke næringer som helhet.
Formålet er at bedriften skal gi informasjon, og så er det opp til investorene å vurdere om de vil investere i, eller låne penger til, en bedrift. Taksonomien omfatter rapporteringskrav, ikke miljøkrav. EU regner med at bedrifter over tid vil ha lettere for å skaffe kapital, jo mer bærekraftige de er.
At en økonomisk aktivitet ennå ikke er inkludert i taksonomien betyr heller ikke at aktiviteten er ikke-bærekraftig, det er en rekke årsaker til at aktiviteter enn så lenge er utenfor taksonomien.