Hopp til hovedinnhold
Logg inn

Redusert arbeidstid

En del arbeidstakere kan ha behov for og rett til redusert arbeidstid - av ulike grunner. Noen ganger skyldes det helseproblemer, andre ganger ivaretakelse av småbarn eller andre omsorgsoppgaver.

Noen arbeidstakere har rett til redusert arbeidstid:

  • ansatte som har fylt 62 år,
  • ansatte som av helsemessige grunner har behov for det,
  • ansatte som av sosiale grunner har behov for det, og
  • ansatte som av andre vektige velferdsgrunner har behov for det.

Forutsetningen er at arbeidstiden kan reduseres uten vesentlig ulempe for deg som arbeidsgiver.

Denne retten er aktuell for eldre, arbeidstakere med nedsatt helse, småbarnsforeldre og andre arbeidstakere med omsorgsoppgaver.

I tillegg kan tariffavtaler ha ulike bestemmelser om redusert arbeidstid. Husk derfor å sjekke tariffavtalen din dersom din bedrift er bundet av en tariffavtale. Du finner oversikt over tariffavtalene som gjelder for din bedrift i bedriftens medlemskap.

Utgangspunktet er at hvis arbeidstaker oppfyller et av kriteriene, har vedkommende rett til redusert arbeidstid. Det er du som arbeidsgiver som må sannsynliggjøre at dette er til vesentlig ulempe for virksomheten.

Det er opp til deg og den ansatte å inngå avtale om redusert arbeidstid. Hvis dere ikke blir enige, kan hver av dere bringe saken inn for tvisteløsningsnemnda.

Les mer om tvisteløsningsnemnda.

Vil du vite mer?

Resten av innholdet er for NHO-medlemmer. Logg inn for å lese videre og få tilgang til veiledning og verktøy som gjør din hverdag som arbeidsgiver enklere.