Gjennomsnittsberegning av arbeidstiden gir adgang til en annen fordeling av arbeidstiden. Det innebærer i praksis at den enkelte arbeidstaker kan jobbe mer i perioder mot tilsvarende kortere dager i andre perioder. Se arbeidsmiljøloven §§ 10-4 og 10-5.
Ikke overtid
Arbeidstiden må i gjennomsnitt ikke overstige lovens grenser for alminnelig arbeidstid.
Fleksitid er en form for gjennomsnittsberegning. I arbeidsmiljøloven § 10-2 (3) er fleksibel arbeidstid gitt som en rettighet for den enkelte arbeidstaker, forutsatt at det ikke innebærer en vesentlig ulempe for virksomheten.
Ved gjennomsnittsberegning vil altså det å jobbe en lengre arbeidsdag bli direkte kompensert med tilsvarende fri en annen periode. Fordi den totale alminnelige arbeidstiden ikke økes ved gjennomsnittsberegning, er ikke regelverket om overtid relevant. Definisjonen på overtid er arbeidstid ut over lovens grense for alminnelig arbeidstid. Kort oppsummert: Arbeidstiden økes i perioder hvor det er stor arbeidsmengde, uten at arbeidet anses som overtid, mot økt fritid i perioder med mindre aktivitet i virksomheten.
Loven begrenser adgangen til å gjennomsnittsberegne arbeidstid. Begrunnelsen for dette er særlig at det anses skadelig å arbeide for lange dager over for lang tid. Det stilles dessuten som vilkår at en slik ordning er skriftlig avtalt på bedriften eller at det er gitt tillatelse fra Arbeidstilsynet.
Individuell avtale med arbeidstaker
Skriftlig avtale om gjennomsnittsberegning kan inngås mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Den alminnelige arbeidstiden kan ikke overstige:
- 10 timer i løpet av 24 timer
- 48 timer i løpet av syv dager
Den maksimale perioden for gjennomsnittsberegning er 52 uker.
Det er tillatt å gjennomsnittsberegne grensen på 48 timer i løpet av syv dager over en periode på åtte uker. Ved slik gjennomsnittsberegning kan den alminnelige arbeidstiden ikke overstige 50 timer i noen enkelt uke. Tariffavtaler kan sette snevrere rammer for hva det kan inngås avtale om.
Avtale med tillitsvalgte
Skriftlig avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden kan dessuten inngås med tillitsvalgte i tariffbundet bedrift. Den alminnelige arbeidstiden i en slik avtale kan ikke overstige:
- 12,5 timer i løpet av 24 timer
- 48 timer i løpet av syv dager
Grensen for ukentlig arbeidstid på 48 timer kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker. Ved slik gjennomsnittsberegning er det ikke tillatt med alminnelig arbeidstid som overstiger 54 timer i noen enkelt uke.
Den maksimale perioden for gjennomsnittsberegning er 52 uker.
Ved inngåelse av avtale som innebærer at den alminnelige arbeidstiden overstiger 10 timer i løpet av 24 timer, skal det legges særlig vekt på hensynet til arbeidstakernes helse og velferd.
Tillatelse fra arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet kan etter søknad samtykke til at den alminnelige arbeidstiden gjennomsnittsberegnes over en periode på 26 uker. Ved slikt samtykke er grensen for den samlede arbeidstiden:
- 13 timer i løpet av 24 timer
- 48 timer i løpet av syv dager
Begrensningen på 48 timer i løpet av syv dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker. Ordningen skal på forhånd være drøftet med de tillitsvalgte. Referat fra drøftingene og utkast til arbeidsplan skal vedlegges søknaden til Arbeidstilsynet.
For helse- og omsorgsarbeid og vakt- og overvåkningsarbeid kan Arbeidstilsynet dessuten samtykke til arbeidstidsordninger som fraviker grensen på 13 timer dersom arbeidet helt eller delvis er av passiv karakter.
Her kan du sende søknad til Arbeidstilsynet om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden.