Arbeid i kalde omgivelser.
I næringsmiddelindustrien er det å arbeide i kulde og fuktighet ganske vanlig. Både utearbeid i vær og vind, arbeid i kjølige produksjonslokaler og arbeid i fryserom er betingelser for å arbeide med mat. Det handler om matens holdbarhet og kvalitet. I tillegg håndterer man gjerne frosne og kalde produkter, og hendene er hyppig i kontakt med kaldt vann.
I noen virksomheter er det mye stillestående arbeid med føttene på kaldt gulv. Trekk og fuktighet kan også være vanlige problemer i produksjonsbedrifter. Det brukes mye vann, det spyles og vaskes og blir søl på gulvet.
Kroppen vår produserer varme gjennom å forbrenne mat og å bevege muskler. Kroppen vår prøver hele tiden å holde en jevn, god temperatur tilpasset de aktivitetene vi holder på med. Hvis vi begynner å fryse, setter kroppen i gang tiltak for å passe på at de viktige prosessene i kroppen blir vedlikeholdt. Et problem i matvareindustrien er at det ofte er stor temperaturforskjell mellom gulv og høyere opp i rommet, denne temperaturforskjellen prøver kroppen å utjevne. Ansatte beveger seg også gjerne mellom kalde og varme avdelinger i bedriften flere ganger i løpet av arbeidsdagen. Hele tiden jobber kroppen med å vedlikeholde temperaturbalansen.
En tillitsvalgt er valgt av medlemmer i fagforeningen sin, for å være ansattgruppens talsmann på arbeidsplassen. Den tillitsvalgte skal bistå sine medlemmer i å ivareta de generelle arbeidsvilkår, samt å bistå medlemmene i enkeltsaker, f. eks ved lønnsforhandlinger eller konflikter.
Dersom de ansatte ikke er organisert i en fagforening, kan den tillitsvalgte være valgt av de ansatte i fellesskap for å representere dem overfor ledelsen.
Verneombudet er ansattes representant i arbeidsmiljøspørsmål, og skal se til at virksomheten er innrettet og vedlikeholdt, og at arbeidet blir utført på en slik måte at hensynet til arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd er ivaretatt.
Verneombudet skal ha en aktiv rolle i virksomhetens HMS-arbeid. Verneombudet skal også tas med på råd under planlegging og gjennomføring av tiltak som har betydning for arbeidsmiljøet innenfor ombudets verneområde, herunder etablering, utøvelse og vedlikehold av internkontrollsystemet i virksomheten.
Verneombudet skal delta ved Arbeidstilsynets inspeksjoner, og følge opp at arbeidsgiveren oppfyller de pålegg og henstillinger som Arbeidstilsynet gir.
Du kan lese mer om verneombudets oppgaver i arbeidsmiljølovens § 6-2.
Arbeidstakeren har medvirkningsplikt i HMS-arbeidet. Han/hun skal bruke påbudt verneutstyr og medvirke til å hindre ulykke og helseskade, samt underrette arbeidsgiver om farlige forhold, trakassering, skade eller sykdom.
Dette kan du lese mer om i arbeidsmiljøloven § 2-3.
Arbeidsgiveren har ansvaret for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig, sikre arbeidsforhold og at bedriften ikke forurenser det ytre miljøet. Hun/han må kjenne til hvilke lovregler som gjelder, og må se til at krav i lover og forskrifter er oppfylt.
Dette kan du lese mer om i Arbeidsmiljølovens §§ 2-1 og 2-2.
Hvilke virksomheter som skal ha bedriftshelsetjeneste er beskrevet i Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning (lovdata.no), og baseres på hvilken næringskode bedriften er registrert med.
Virksomheter med økt risiko skal være tilknyttet en godkjent bedriftshelsetjeneste (BHT).
Bedriftshelsetjenesten (BHT) skal være fagkyndige og rådgivende innen forebyggende helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. BHT skal ha en fri og uavhengig stilling i arbeidsmiljøspørsmål.
BHTs mandat er hjemlet i arbeidsmiljølovens § 3-3.
BHT skal:
For ytterligere informasjon om BHTs rolle og oppgaver henvises det til kapittel 13 i Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning.
NHO har utarbeidet en veileder for valg og evaluering av bedriftshelsetjenester.