Tilgang på arbeidskraft – finn og behold de rette folkene
Sliter du med å finne eller beholde ansatte? Få råd om rekruttering, sykefravær og hvordan ansatte blir lenger i jobb!
- Hvordan rekruttere flere kandidater fra hele befolkningen?
- Slik jobber du med arbeidsmiljø og sykefravær
- Kompetanseutvikling og tilrettelegging gjennom arbeidslivet

Gode grep for å dekke arbeidskraftbehovet ditt
Bedriften din trenger flinke folk – men hvordan finner og beholder du dem? Mange arbeidsgivere opplever kompetansemangel og høyt sykefravær. Samtidig finnes det løsninger som kan bidra til å dekke behovet for arbeidskraft.
Her finner du råd og verktøy for din bedrift:
Denne siden er tilgjengelig for alle i hele næringslivet, men flere av artiklene, malene og verktøyene vi lenker til her krever at du er medlem i NHO for at du kan lese og ta dem i bruk.
- Er bedriften din allerede medlem i NHO? Full tilgang til Arbinn er inkludert i medlemskapet. Slik får du tilgang til Arbinn
- Nysgjerrig på å bli medlem? Som medlem får du full tilgang til hele Arbinn, og veldig mye mer. Les om hva du får som medlem i NHO.
Rekruttering - Let bredere og få flere søkere
Utfordringen du møter:
Mange bedrifter sliter med å finne kvalifiserte ansatte. 6 av 10 NHO-bedrifter får ikke dekket sitt kompetansebehov. Du har forsøkt å rekruttere, men får ikke relevante søkere.
Mulige løsninger:
- Bruk alternative rekrutteringskanaler. I tillegg til vanlige stillingsannonser kan du benytte Arbeidsplassen.no, sosiale medier eller nettverk for å finne nye kandidater. Våre sider om inkludering gir deg tips for hvordan du når ut bredere når du rekrutterer.
- Vurder personer med hull i CV-en. Bedrifter som ansetter personer utenfor arbeidslivet får ofte lojale og motiverte ansatte.
- Ta inn lærlinger og praksiskandidater. Dette er en effektiv måte å sikre fremtidig arbeidskraft på, og bidrar til kompetanseutvikling i bedriften.
- Bruk sommervikarer. Å ansette unge sommervikarer gir dem verdifull erfaring og innpass i arbeidslivet, samtidig som du får muligheten til å vise frem bedriften din. Sørg for å følge regelverket ved å bruke vår sjekkliste. Visste du at NAV har en egen ordning for tilskudd når du ansetter unge i sommerjobb?
Reduser sykefraværet og øk trivselen
Utfordringen du møter:
170 000 årsverk går tapt hvert år på grunn av sykefravær. Norge har verdens høyeste sykefravær – nesten dobbelt så høyt som de andre nordiske landene. Sykefravær i bedriften din gjør at du mister arbeidskraft du er avhengig av.
Mulige løsninger:
- Tidlig oppfølging av sykmeldte. De fleste som faller ut av arbeidslivet, starter med lange sykefravær. Vi har laget en skritt for skritt-veileder du kan bruke i oppfølgingen av sykefravær.
- Samarbeid med bedriftshelsetjenesten (BHT). BHT kan bistå med å identifisere arbeidsmiljøutfordringer og foreslå forebyggende tiltak for å redusere sykefravær. Les mer om hva BHT gjør og hvordan du velger riktig.
- Fremme god psykisk helse på arbeidsplassen. Oppmuntre til dialog om psykisk helse, tilby støtteordninger og sørg for at ledere er opplært til å håndtere slike temaer. Slik kan du møte psykiske helseutfordringer hos en medarbeider. Vi har også laget en sjekkliste du kan bruke til den nødvendige samtalen.
Livsfaser, tilrettelegging og lengre arbeidsliv
Utfordringen du møter:
Med en aldrende befolkning og færre i yrkesaktiv alder, står mange bedrifter overfor utfordringer knyttet til tap av kompetanse og arbeidskraft. Du opplever at en nøkkelansatt vurderer å gå av med pensjon tidligere enn du forutsatte.
Mulige løsninger:
Implementer en livsfaseorientert personalpolitikk som tar hensyn til medarbeideres ulike behov gjennom karrieren. Dette kan inkludere:
- Behold verdifull kompetanse: Erfarne medarbeidere ønsker ofte å bidra, lære og utvikle seg videre. Sørg for at arbeidsoppgaver forblir relevante og utfordrende, og legg til rette for videreutvikling der det er behov. Les mer om livsfasepolitikk. NHO har laget en anbefaling om hvordan du beholder flere stayere i jobb.
- Kunnskapsdeling og samarbeid: Etabler mentorordninger der erfarne ansatte deler sin kunnskap med yngre kolleger, noe som styrker både læring og motivasjon. Vi har egne sider om kompetanseutvikling.
- Medarbeidersamtaler: Bruk disse samtalene til å diskutere karriereplaner, pensjonsønsker og tilretteleggingsbehov, slik at både bedriftens og medarbeiderens behov ivaretas. Se vår skritt for skritt-veileder.
En slik tilnærming bidrar til et inkluderende arbeidsmiljø og sikrer at verdifull kompetanse forblir i virksomheten. Ved å fokusere på ulike livsfaser og tilrettelegging kan bedriften din bedre møte fremtidige kompetansebehov og styrke arbeidsmiljøet.
Våre verktøy og ressurser for arbeidsgivere
Vi har laget flere ulike verktøy og ressurser du kan ta i bruk for å sikre, beholde og bevare arbeidskraft i din bedrift.
Les mer på våre temasider
- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
- H
Ressurser hos NAV og andre aktører
I tillegg til hva vi kan tilby, finner du gode ressurser, støtte og veiledning hos andre aktører. Hvis du ønsker å styrke rekrutteringen, tilretteleggingen og sykefraværsoppfølgingen i din bedrift, kan du vurdere å besøke:
- NAVs verktøy for rekruttering og sykefraværsoppfølging. Finn kandidater, få støtte til tilrettelegging og få hjelp til å redusere sykefravær.
- Arbeidsmiljøportalen.no – Ressurser og veiledning for et godt arbeidsmiljø og forebygging av sykefravær. Bransjetilpassede verktøy.
- Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv tilbyr veiledning og verktøy for å rekruttere og beholde seniorer i arbeidslivet.
- MIKA.no (Mangfold, Inkludering, Kompetanse, Arbeidsliv) er Integrerings- og mangfoldsdirektoratets portal for arbeidsgivere med verktøy for å jobbe med mangfold og inkludering.
- Idébanken formidler informasjon og kloke grep som skal bidra til å få ned sykefraværet, hindre frafall og få flere i arbeid i norsk arbeidsliv.
Fakta, analyse, innsikt og nøkkeltall
Tilgangen på arbeidskraft varierer i hele landet, og for å finne gode løsninger må du kjenne til utfordringene med arbeidskraftssituasjonen der din bedrift holder til.
I NHOs digitale rapport får du innsikt i utviklingen i arbeidsmarkedet, både nasjonalt og lokalt. Rapporten gir tall og analyser på fem sentrale områder:
- Kompetansemangel og etterspørsel etter arbeidskraft
- Utviklingen i sykefravær
- Andelen som står utenfor arbeidsmarkedet totalt
- Unge utenfor arbeid og utdanning
- Seniorer i arbeidslivet
Verktøyet lar deg filtrere på fylke, økonomisk region eller kommune, og gir et godt innsiktsgrunnlag for å planlegge tiltak i din virksomhet.
Se den interaktive rapporten på nho.no
Arbeidskraftløftet
Siden du nå leser, springer ut av en felles satsing mellom NHO og NAV kalt Arbeidskraftløftet. Kort fortalt er formålet å hjelpe bedrifter som din med å finne løsninger på arbeidskraftmangel. Satsingen er regionalt vinklet, så NHOs regionapparat har en særlig rolle, også i ditt nærområde.
Les om hvorfor Norge trenger et arbeidskraftløft på NHO.no. Nederst på samme side finner du også regionale rapporter som går nærmere inn på situasjonen i din region, og som viser rettede tiltak spesifikt for regionen.