Her får du hjelp til å velge riktig brevmal.
Du har valgt: Arbeidstaker medvirker ikke i arbeidsutprøving
Du har valgt: Krav om opptjeningstid er ikke oppfylt
Du har valgt: Legeerklæring er tilbakedatert
Du har valgt: Varsel om fravær er mottatt for sent
Du har valgt: Arbeidstaker opprettholder et annet arbeidsforhold i sykmeldingsperioden
Du har valgt: Arbeidstaker får ikke fritak fra arbeidsplikten i oppsigelsestiden og blir dermed sykmeldt
Du har valgt: Utsagn fra arbeidstaker gir grunn til tvil om sykmeldingen er reel
Du har valgt: Arbeidstaker fikk avslag på ferie, men ble så sykmeldt for samme periode
Du har valgt: Arbeidstaker har mistet sertifikat eller lisens som er nødvendig i arbeidet.
Arbeidstaker medvirker ikke i "arbeidsutprøving". I henhold til ftl. § 8-8, og § 8-6 og aml. § 4-6. har arbeidstaker plikt til å medvirke til utprøving i arbeidsrelatert aktivitet. Dette er vesentlig for at arbeidsgiver skal kunne tilrettelegge for arbeidstaker i arbeidssituasjonen, slik at arbeidstaker kan avklare og utnytte sin restarbeidsevne.
Folketrygdlovens § 8-6
Folketrygdlovens § 8-8
Arbeidsmiljølovens § 4-6
Last ned brevmal
Kravet om opptjeningstid i § 8-2 jf. § 8-18, er ikke oppfylt. For å få rett til sykepenger fra arbeidsgiveren må arbeidstakeren ha vært ansatt hos arbeidsgiveren i minst fire uker (opptjeningstid). Fravær uten gyldig grunn regnes ikke med i opptjeningstiden. Se Folketrygdloven § 8-18
Last ned brevmal
Ifølge folketrygdloven § 8-7 skal ikke en legeerklæring tilbakedateres med mindre arbeidstaker har vært forhindret fra å søke lege og det er godtgjort at vedkommende har vært arbeidsuføre fra et tidligere tidspunkt. Som arbeidsgiver kan man bestride en tilbakedatert legeerklæring dersom man mener at arbeidstaker kunne søkt lege på et tidligere tidspunkt. Folketrygdlovens § 8-7
Last ned brevmal
Arbeidstaker har varslet om sykefraværet for sent, og/eller sykmelding fra lege er fremlagt for sent (eller ikke i det hele tatt). I følge Folketrygdloven ytes sykepenger fra arbeidsgiveren tidligst fra og med den dag arbeidstakeren har gitt melding om arbeidsuførheten til arbeidsgiveren, såfremt det har vært mulig for arbeidstakeren å gi slik melding. En legeerklæring som gir grunnlag for sykepenger, skal være sendt arbeidsgiver innen 14 dager etter at arbeidsgiver kan kreve slik erklæring, ellers faller retten til sykepenger bort.
Se Folketrygdlovens § 8-18
Last ned brevmal
Dersom arbeidstaker er aktiv i et annet arbeidsforhold, kan det gi grunn til å betvile at arbeidstaker er arbeidsufør.
Last ned brevmal
Dersom arbeidstakeren har bedt om fritak fra arbeidsplikten i oppsigelsestiden, og deretter blir sykmeldt ut oppsigelsestiden, kan det gi grunn til tvil om arbeidsuførheten er reel.
Last ned brevmal
I noen tilfeller kan det foreligge utsagn fra arbeidstaker, som f.eks. "Hvis jeg må gjøre det der så sykmelder jeg meg". Slike utsagn forut for en sykmelding, gir grunnlag for tvil om arbeidsuførheten er reel.
Last ned brevmal
Arbeidstaker har fått avslag på søknad om ferie, og vedkommende ble deretter sykmeldt i den perioden vedkommende ønsket å avvikle ferie. I slike tilfeller kan det være grunnlag for tvil om arbeidsuførhet er reel.
Last ned brevmal
Dersom arbeidstaker har mistet et sertifikat, en lisens, el. som er en nødvendig forutsetning for at vedkommende skal kunne utøve sitt arbeid, og deretter blir sykmeldt, kan det gi grunnlag for tvil om arbeidsuførheten er reel. I slike tilfeller skal normalt arbeidsgiver kunne omplassere arbeidstaker til andre oppgaver.
Last ned brevmal