Hopp til hovedinnhold
Logg inn

Vibrasjoner

Buss i fart i Oslo Sentrum.

Vi skiller mellom hånd/armvibrasjoner og helkroppsvibrasjoner.

Hånd- og armvibrasjoner er mekaniske vibrasjoner som overføres fra arbeidsutstyr til hånd og/eller arm og medfører risiko for skade på blodkar, skjelett, ledd, nerver eller muskler. 

Det er økt risiko for skadelige hånd- og armvibrasjoner ved langvarig og gjentagende arbeid med vibrerende maskiner som holdes i hendene. Eksempler er slipemaskiner, motorsager, muttertrekkere, meiselmaskiner eller gressklippere. Langvarig eksponering for slik vibrasjon kan over tid føre til Hånd-Arm-VibrasjonsSyndrom (HAVS). Symptomer kan være hvite fingre, nummenhet i fingre, hender og armer, nedsatt følsomhet, prikkende følelse eller smerter.

For å redusere risiko for skader som følge av vibrasjoner, bør det ved innkjøp velges arbeidsutstyr med minst mulig vibrasjon. Det kan finnes flere typer arbeidsutstyr av samme slag, men som vibrerer med ulik intensitet. Informasjon om maskinens vibrasjon skal stå i maskinens produktdatablad. Riktig vedlikehold kan også bidra til at maskiner vibrere minst mulig. 

I tillegg vil det være hensiktsmessig å variere bruk av maskiner og holde løst grep om maskinen, samt sikre at maskiner brukes riktig.

Yrker i industrien (17 %), transport (10 %) og jord-, skogbruk, fiske (20 %), har høyest prosentandel vibrasjonseksponerte. Menn er mest utsatt.

Helkroppsvibrasjoner:
Helkroppsvibrasjoner er mekaniske vibrasjoner som overføres til hele kroppen, fra maskiner, underlag eller kjøretøy. Dette er mest vanlig  i følgende yrkesgrupper:

  • Sjømenn
  • Flygere, sjåfører, truckførere
  • Landbruk
  • Fiske og fiskeoppdrett
  • Vei-, anleggs-, stein- og murerarbeid

Helkroppvibrasjoner kan gi ulike symptomer og plager, for eksempel kan langsomme svingninger gi symptomer som sjøsyke eller bilsyke. Andre aktuelle plager kan være smerter i rygg, skulder og nakke. Det oppstår sjelden varige skader som følge av helkroppsvibrasjoner. (kilde: Arbeidstilsynet)