Nåværende IA-avtale trådde i kraft 1. januar 2019.
Nåværende IA-avtale medførte viktige endringer i bestemmelsene rundt rett til utvidet egenmelding.
Egenmelding i gammel og ny IA-avtale
I tidligere IA-avtale følger det av IA-avtalen at ansatte i IA-bedrifter automatisk har hatt rett til å bruke egenmelding i opptil åtte kalenderdager, og at egenmelding kan brukes i 24 kalenderdager i løpet av en 12-måneders periode.
Egenmelding betyr at arbeidstaker melder fra til arbeidsgiveren om at hun/han ikke kan arbeide på grunn av sykdom eller skade uten å legge frem legeerklæring.
I den nåværende IA-avtalen (2019-2022) kan hver enkelt bedrift selv bestemme om man ønsker å følge folketrygdlovens minimumsbestemmelse om egenmelding, eller om man ønsker å utvide denne retten.
Alle bedrifter har etter nåværende IA-avtalen dermed den samme muligheten til å avtale utvidet rett til egenmeldinger innenfor arbeidsgiverperioden (de første 16 dagene av et sykefravær).
Oppfordrer til å videreføre ordningen
NHO oppfordrer tidligere IA-virksomheter til å videreføre ordningen med utvidet rett til egenmelding. Ordningen med utvidet rett til egenmelding har vært et godt og hensiktsmessig virkemiddel for å fremme dialog på arbeidsplassen og avlaste helsevesenet med hensyn til oppfølging av korttidssykefravær. NHO vil oppfordre alle våre medlemsbedrifter til å undersøke denne muligheten.
Lovendring
Det ble fra juli 2019 innført en presisering i forlketrygdloven som presiserer muligheten til å avtale utvidet rett til egenmelding, samt en plikt for arbeidsgiver til å drøfte utvidet rett til egenmelding med de tillitsvalgte.
Les mer om utvidet egenmelding - plikt til å drøfte med tillitsvalgte her.