Hopp til hovedinnhold
Logg inn

Ansettelsesform

Når du ansetter en ny arbeidstaker, må du tenke over hva slags avtale dere skal inngå. Skal du ansette en fast ansatt eller en midlertidig ansatt?

Midlertidig ansettelse – skritt for skritt

Hovedregelen i norsk arbeidsliv er fast ansettelse. For arbeidsgivere sikrer dette kontinuitet og kompetanse. Det er et viktig redskap for å beholde verdifull kompetanse i bedriften, for å være konkurransedyktig i rekrutteringsprosessen og for å bygge bedriftskultur over tid. For arbeidstakere gir fast ansettelse trygghet og en forutsigbar inntekt.

Samtidig vil ikke faste ansettelser være hensiktsmessig i alle situasjoner. Noen ganger trenger bedriftene arbeidskraft bare for et bestemt oppdrag. Andre ganger er det behov for å ansette midlertidig på grunn av sesongvariasjoner. Tilsvarende kan det oppstå behov for å ansette midlertidig for å satse på et usikkert prosjekt. Ofte kan bedriftene trenge vikarer for medarbeidere som er syke eller i permisjon. Dette skaper et korttidsarbeidsmarked. Midlertidige ansettelser bidrar i så måte til nyskapning, økt verdiskapning og flere arbeidsplasser.

Når du skal rekruttere, må du vurdere hvilken ansettelsesform som er hensiktsmessig. Loven angir når det er mulig å ansette midlertidig. Vi gir deg en gjennomgang skritt for skritt av hvilke muligheter du har, og hvilke vurderinger og grep du må ta for å ansette midlertidig.

Innhold:


  • 1
    Hvilket behov har min bedrift?
  • 2
    Kan jeg ansette midlertidig?
  • 3
    Drøfting med de tillitsvalgte
  • 4
    Inngåelse av skriftlig arbeidsavtale
  • 5
    Hvor lenge kan jeg ansette midlertidig?
  • 6
    Opphør, oppsigelse eller forlengelse av midlertidige arbeidsforhold
  • 7
    Konsekvenser av ulovlig midlertidig ansettelse

Vil du vite mer?

Resten av innholdet er for NHO-medlemmer. Logg inn for å lese videre og få tilgang til veiledning og verktøy som gjør din hverdag som arbeidsgiver enklere.