Løpende vurdering
Bedrifter som har permittert ansatte må fortløpende vurdere om vilkårene for permittering er til stede.
Et av grunnvilkårene for permittering er at bedriftens problemer med å sysselsette sine ansatte på en økonomisk forsvarlig måte er midlertidig. Bedriften må derfor foreta en forsvarlig og realistisk vurdering av utsiktene for å kunne ta de permitterte tilbake i arbeid – normalt innen seks måneder, jf. Hovedavtalen § 7-1 nr. 2. Dersom bedriftens økonomiske situasjon forverres eller det av andre grunner blir klart at utfordringene er varige, foreligger det ikke grunnlag for videre permittering. I en slik situasjon vil det være aktuelt for bedriften å iverksette en nedbemanningsprosess for å redusere arbeidsstokken permanent.
Nedbemanningsprosessen
Enhver arbeidsgiver som ser seg nødt til å nedbemanne er forpliktet til å følge de alminnelige regler for oppsigelse. Dette gjelder også i en situasjon der hele eller deler av arbeidsstokken er permittert.
Overordnet kan en nedbemanningsprosess sies å bestå av følgende skritt:
- Forankring i styret eller annet rett organ før nedbemanning utredes nærmere
- Drøftelser med de tillitsvalgte og eventuelt arbeidsmiljøutvalg
- Oppfylle forpliktelsene for masseoppsigelser ved større nedbemanninger
- Beslutning om nedbemanning
- Informasjon til de ansatte
- Individuelle drøftelser med de berørte og endelig vurdering av overtallighet
- Meddelelse av oppsigelse
Gangen i en nedbemanningsprosess og bedriftens plikter i en slik prosess er nærmere beskrevet i nedbemanningsveilederen.
Les mer om de særlige problemstillingene som reiser seg når en nedbemanning berører permitterte ansatte, og hvordan du som arbeidsgiver skal forholde deg til dette. Artikkelen tar også for seg hvordan oppsigelser fra arbeidstakere i en slik prosess påvirker arbeidsgivers lønnsplikt og oppsigelsestiden.
Har du ikke tilgang? Les avsnittet "Hvordan får du tilgang til Arbinn?"