Beredskap handler om å være forberedt på å håndtere uønskede hendelser. Industrivern handler om forsterket beredskap tilpasset virksomhetens risiko.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) definerer beredskap slik: «Beredskap er planlegging og forberedelse av tiltak for å håndtere uønskede hendelser på best mulig måte etter at de har skjedd.» Det handler altså om å være etterpåklok på forhånd.
For å ha en beredskap i din bedrift, anbefales det å vurdere hva som kan gå galt, konsekvenser dersom det går galt, og hvordan man skal håndtere slike uønskede hendelser.
For eksempel: Hvordan vil bedriften håndtere en alvorlig brann og konsekvensene av denne? Kan bedriften håndtere personskader, materielle og økonomiske tap, produksjonsstans og oppfølging av kunder og marked?
Det å tenke igjennom mulige hendelser på forhånd, kan gjøre bedriften bedre rustet til å redusere konsekvenser ved uønskede hendelser.
Med beredskap menes at man har etablert systemer for å håndtere uønskede hendelser eller ulykker. Eksempler kan være brannberedskap, hvor man har rutine for varsling, opplæring, rømningsveier og slukkeutstyr/opplæring, evt. også sprinkleranlegg ol. Beredskap er basert på konkrete risikovurderinger ved bedriften, og skal være tilpasset risiko. Førstehjelpsutstyr og opplæring er også en del av beredskapen. All beredskap er basert på risikovurdering og tilpasset bedriftens risikoforhold.
Beredskap skal være tilpasset bedriftens forhold og risiko, og kan omfatte mange områder. De fleste bedrifter har en form for beredskap knyttet til brannrutiner og førstehjelp. I tillegg bør man ha beredskap for uønskede hendelser og ulykker. Noen virksomheter kan ha beredskap for utslipp, andre har beredskap for hendelser på reiser i utrygge områder. Det er med andre ord hvilke mulige hendelser som kan oppstå som direkte eller indirekte følge av bedriftens virksomhet man må forberede seg på å håndtere.
All beredskap baseres på den enkelte bedrifts situasjon. Hvilke situasjoner kan oppstå hos oss?
All beredskap baseres på den enkelte bedrifts situasjon. Hvilke situasjoner kan oppstå hos oss? Hvordan kan vi redusere konsekvensene? Har vi kompetanse og utstyr til å håndtere en slik situasjon? Hvem gjør hva? Har vi oversikt over hva som må gjøres?
I tillegg må man tenke over hva som kan skje hos nabobedrifter, og hvilke konsekvenser det eventuelt kan få.
NHOs veileder ved ulykker er et nyttig eksempel på sjekkliste ved ulykker, som man må forberede før situasjonen oppstår. Veilederen finner du her. En beredskapsplan bør også utarbeides før ulykken er ute.
All beredskap skal tilpasses bedriftens forhold. Felles for alle beredskapsplaner er at de bygger på risikovurdering, og inneholder beskrivelse av ansvar, kompetanse og utstyr, i tillegg til rutinebeskrivelser.
Virksomheter som holder til i konsentrerte næringsområder, skal samordne seg og ha en helhetlig plan for helse-, miljø- og sikkerhetsutfordringene.
Kravet er hjemlet i Internkontrollforskriften, hvor det står at virksomheter som ligger tett sammen, skal avtale hvem av dem som skal ha ansvaret for å samordne internkontrollen for felles aktiviteter eller områder. Et enkelt skjema for samordning kan lastes ned fra Arbeidstilsynets nettsider.
Industrivern er bedriftens egen beredskap mot uønskede hendelser, og skal kunne håndtere hendelser frem til evt. nødetater kommer frem til stedet.
Industrivern er bedriftens egen beredskap mot uønskede hendelser, og skal kunne håndtere hendelser frem til evt. nødetater kommer frem til stedet. Hvilke virksomheter som er pålagt å etablere et industrivern er bestemt på bakgrunn av type virksomhet og størrelse, og skal være tilpasset de ulykker og situasjoner som kan oppstå ved bedriften. I praksis vil det si at virksomheter i bestemte næringskoder med mer enn 40 sysselsatte er industrivernpliktige. NSO (Næringslivets sikkerhetsorganisasjon), fører tilsyn med industrivern.
Alle som er industrivernpliktige skal rapportere inn til NSO en gang pr. år.
Man må opprette en Beredskapsplan med oversikt over ansvarlige og kompetanse mm. Veiledning til Forskrift om Industrivern gir en veldig grei fremstilling av de forskjellige stegene, og hvordan man bør organisere beredskapen. Veiledningen finner du her.
Industrivernplikten gjelder bedrifter i bestemte næringskoder, med mer enn 40 sysselsatte. Du finner oversikt over hvilke type bedrifter som er pålagt industrivern her. Forskrift om industrivern beskriver krav til innhold og organisering.
Ja, Industrivern er organisert ved gebyrfinansiering, noe som innebærer at alle industrivernpliktige virksomheter må betale en årlig avgift. Du kan lese mer om kostnadene på NSO sider om industrivern.
Plakater på norsk og engelsk for temaene brann, ran, innbrudd, vold og trusler, bombetrussel og personskader. Henges opp på arbeidsplassen.
Eksempel på rutine for varsling av brann. Rutinen må tilpasses bedriftens forhold med beskrivelse av rømningsvei, beredskapsansvarlige, møteplass mm.
Dette er et forslag til informasjon til berørte ansatte etter en ulykke. Den kan gi veiledning i en vanskelig situasjon, og informerer om hva som er vanlige og typiske reaksjoner etter at man har vært utsatt for en alvorlig hendelse. Ofte dreier det seg om helt normale reaksjoner på en unormal situasjon. Når man vet hvilke reaksjoner som er typiske, er det lettere å forstå og akseptere egne reaksjoner og bedre mestre disse. Vi anbefaler at informasjonen deles ut til de ansatte hvis en ulykke skulle skje. Videre bør det opplyses om hvor/hvordan man kan kontakte ansvarlig leder, hvis de ansatte skulle ha behov for det.
Sjekklisten for alvorlig ulykke inneholder punkter det er viktig å huske på hvis din bedrift opplever en alvorlig ulykke. Listen kan tilpasses hver enkelt bedrift. Det anbefales å bruke tid på tilpasse listen slik at bedriften har en beredskap hvis en alvorlig ulykke skulle skje. Diskuter gjerne i bedriften om hvordan dere bør håndtere en alvorlig ulykke. Husk å legge sjekklisten inn i bedriftens internkontrollsystem.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?
Skriv ikke inn personlige opplysninger som for eksempel personnummer eller helseopplysninger.