Prosessen som beskrives under er en generell veiledning, og må tilpasses den enkelte bedrifts særskilte behov. Nedbemanningsprosesser kan være kompliserte, og det vil ofte være fornuftig å få råd og veiledning fra din landsforening før prosessen igangsettes.
En nedbemanningsprosess krever:
• Saklig behov for å redusere bemanningen
• Saklig utvelgelse blant de overtallige
• Vurdering av annet passende arbeid
• Interesseavveining mellom arbeidstakers behov for å beholde stillingen og arbeidsgivers behov for å redusere bemanningen
• God saksbehandling
En arbeidstaker kan sies opp når dette er saklig begrunnet i arbeidstakers eller virksomhetens forhold. Det kan være ulike årsaker til at en bedrift har behov for å si opp en arbeidstaker. Les mer om oppsigelse grunnet arbeidstakers eget forhold, som f.eks. manglende arbeidsprestasjoner.
Det er ulike årsaker til at en virksomhet har behov for å redusere antall årsverk gjennom en nedbemanning. Arbeidsgiver har i utgangspunktet rett til å foreta nødvendige tilpasninger i bemanningen, gjennom blant annet nedbemanninger i kraft av styringsretten. Styringsretten er likevel begrenset av blant annet lov og avtaler, hvor det stilles krav om at behovet for nedbemanning må være saklig begrunnet i virksomhetens forhold.
Det er ikke et vilkår for å kunne nedbemanne at virksomheten går med underskudd, men virksomheten må kunne påvise et saklig begrunnet behov for reduksjoner.
Typiske eksempler på saklige grunner for en nedbemanning er:
Har du ikke tilgang? Les avsnittet "Hvordan får du tilgang til Arbinn?"
Hverdager kl 9-15.
16. august er chatten stengt mellom kl. 12:00-14:15.
Du kan også kontakte oss på medlem@nho.no