Hopp til hovedinnhold
Logg inn

Kan man si opp en ansatt som mister førerkortet?

Bil kjører på vinterføre

Du må vurdere konkret om tapt førerkort gir grunnlag for å si opp en ansatt. Foto: Istockphoto

Flere stillinger forutsetter at arbeidstaker har førerkort. Dette gjelder for eksempel en mekaniker som kjører biler inn og ut av verkstedhallen, en yrkessjåfør som transporterer folk eller varer, eller en selger som driver med oppsøkende salg. Behov for førerkort gjelder flere yrkesgrupper, men hvor viktig førerkort er for å utføre jobben kan likevel variere mye fra stilling til stilling. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva arbeidsgiver kan gjør dersom den ansatte mister førerkortet.

Dersom en arbeidstaker, som trenger førerkort for å utføre jobben sin, av ulike grunner mister det, vil det skape utfordringer i arbeidsforholdet. Arbeidstaker kan ikke utføre viktige funksjoner i sin jobb i den perioden inndragelsen gjelder. Kan arbeidsgiver da si opp den ansatte?

Arbeidsgiver må foreta en konkret vurdering

Det er ingen automatikk i at tap av førerkort innebærer at arbeidsgiver har saklig grunn for oppsigelse. Dette gjelder selv om det er inntatt en klausul i arbeidskontrakten om at førerkort er en forutsetning for stillingen. Hvorvidt tap av førerkortet er saklig grunn for oppsigelse må vurderes konkret.

Resten av innholdet er lukket for medlemmer. Logg deg på for å lese hele artikkelen.

Har du ikke tilgang? Les avsnittet "Hvordan får du tilgang til Arbinn?"