Nye regler for innleie i 2023
Den 01. april 2023 trer nye regler for innleie i kraft, og visse typer innleie blir forbudt. Det gjelder enkelte overgangsordninger og unntaksregler. På denne siden får du oversikt over alt du trenger å vite.
Den 01. april 2023 trer nye regler for innleie i kraft, og visse typer innleie blir forbudt. Det gjelder enkelte overgangsordninger og unntaksregler. På denne siden får du oversikt over alt du trenger å vite.
16. desember 2022 vedtok Stortinget omfattende endringer i innleieregelverket. Her er vanlige spørsmål om endringene.
Det er vedtatt betydelige innstramminger i adgangen til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak. Stortinget har vedtatt:
Endringene trer i kraft 1. april 2023.
Forbudet trer i kraft 1. april 2023.
Ja, det er det. Forbudet trer i kraft 1. juli 2023 for:
a) Konkrete innleieavtaler som foreligger på ikrafttredelsestidspunktet 1. april.
b) Oppdragskontrakter som er inngått før ikrafttredelsen under forutsetning av at innleie kan benyttes i oppdragsgjennomføringen. Det samme gjelder hvor bindende tilbud er inngitt før ikrafttredelsen 1. april.
Forbudet fremgår av § 4 i kapittel 3 i forskrift 11. januar 2013 nr. 33 om innleie fra bemanningsforetak.
Se endringsforskriften.
Forbudet omfatter innleie av "bygningsarbeid". "Bygningsarbeid" er i forskriften definert slik:
"Med bygningsarbeid menes
Departementet skriver at avgrensningen av hva som er bygningsarbeid i all hovedsak tilsvarer samme type aktivitet og/eller virksomhet som i forskriften som delvis allmenngjør Fellesoverenskomsten for byggfag (FOB) og byggherreforskriften § 4 bokstav a. I Fellesoverenskomsten for byggfag del II § 1-1 er bygningsarbeid definert slik: "Med bygningsarbeid menes bygge- og byggeteknisk virksomhet med tilliggende arbeider, herunder riving og kildesortering på byggeplass."
Departementet legger til grunn at "bygningsarbeid" både bør omfatte arbeid med nybygg og arbeid på eksisterende bygg.
Byggevirksomheter skal ifølge departementet, fortsatt kunne leie inn andre arbeidstakergrupper til annet type arbeid enn "bygningsarbeid", for eksempel ingeniører, administrativt personale etc.
Anleggsarbeid er ikke omfattet av "bygningsarbeid". NHO legger til grunn at arbeid som omfattes av omfangsbestemmelsen i Overenskomsten for private anlegg mellom NHO/Byggenæringens Landsforening og LO/Norsk Arbeidsmandsforbund vil være anleggsarbeid.
Det fremgår av forskriften at med "byggeplass" menes enhver arbeidsplass hvor det utføres midlertidig eller skiftende bygningsarbeid av et visst omfang.
Ettersom bygningsarbeidet skal være midlertidig eller skiftende, viser departementet til at bygningsarbeid av "permanent" karakter faller utenfor, eksempelvis produksjon av elementer til ferdighus eller arbeid ved et fast etablert pukkverk o.l. .
Forbudet skal gjelde bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.
Det avgjørende er om byggeplassen befinner seg innenfor dette geografiske området. Det er ikke av betydning hvor selve virksomheten er lokalisert, etablert, har sitt hovedkontor etc.
Nei, forbudet gjelder alle typer innleie fra bemanningsforetak til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold, også innleie til vikariater.
Nei, her er det et totalforbud mot innleie fra bemanningsforetak.
Dersom bedriften opplever økt oppdragsmengde, kan flere faste ansatte vurderes.
Både overtid og gjennomsnittsberegning av arbeidstiden kan løse visse midlertidige behov for arbeidskraft.
Les mer om:
Departementet har uttalt at formålet med forbudet særlig er å få ned innleieandelen, øke andelen fast ansatte, styrke rekrutteringen av fagarbeidere og øke organisasjonsgraden. Forbudet er imidlertid ikke gjort, men departementet understreker at det er viktig at forbudets virkninger evalueres og vurderes. Et FoU-prosjekt skal belyse virkningene av forslagene som fremmes. Resultatet fra dette prosjektet vil inngå i et arbeid med å evaluere tiltakene. NHO vil følge dette arbeidet tett.
Stortingsflertallet har også understreket at forbudet mot innleie i byggenæringen i Oslo-området må evalueres innen utløpet av 2024.