Innhold

Rus og avhengighet

Rus og avhengighet blant de ansatte er vanskelig for alle involverte parter. Her finner du informasjon om hvordan du kan håndtere dette.

Artikkel

Rus på arbeidsplassen: Et lederverktøy

Mistanke om rus på jobb? Prøv Akans lederverktøy: En app som gir konkrete råd når en leder står i en vanskelig situasjon.

Spørsmål og svar om rus og avhengighet

Trenger vi en bevissthet rundt rusmiddelbruk?

Rusmiddelpolicy/kjøreregler skaper forutsigbarhet og danner et godt grunnlag for det rusforebyggende arbeidet i bedriften. Hensikten er å skape trygghet og forutsigbarhet for ledere og ansatte, fremme godt arbeidsmiljø og ivareta virksomhetens omdømme. 

Les mer hos AKAN.

Hva gjør jeg hvis jeg er bekymret for en ansatt?

Det mangler ikke på bekymringer overfor en kollega eller en ansatt i arbeidslivet. Terskelen fra bekymring til handling er høy for mange. Mange er redd for å ta feil, skape dårlig stemning eller ødelegge relasjonen. Ved å utsette samtalen får kollegaen din enda flere muligheter til å utvikle et problem. «Den nødvendige samtalen» er leder sitt verktøy for å snakke med en ansatt på bakgrunn av en bekymring.

Les mer om hvordan du går frem hos AKAN.

Hvordan følger jeg opp en ansatt som sliter?

Du kan inngå en AKAN-avtale. Avtalen gir arbeidsgiver mulighet til å følge opp vedkommendes arbeidsutførelse, fravær og atferd tett i perioden avtalen gjelder for. Samtidig får den ansatte mulighet til å korrigere en uønsket utvikling med tett oppfølging og støtte fra leder. Leder skal ikke stille noen form for diagnose, men gjøre nødvendige tiltak og arbeidsmessige justeringer for å ivareta helse, miljø, sikkerhet og omdømme.

Les mer om hvordan du går frem og hva en AKAN-avtale kan utrette hos AKAN.

Bedriften min er liten eller mellomstor, er det noe spesielt jeg bør tenke på?

Alle virksomheter vil ha utbytte av å jobbe rusforebyggende. I en mindre bedrift blir man nesten som en familie, noe som kan gjøre at man kan vegre seg for å handle. Akan-modellen er fleksibel og passer like godt i små og mellomstore bedrifter som i store virksomheter. 

Les mer om tips for små og mellomstore bedrifter hos AKAN.

Hvor kan jeg lære mer om rus og avhengighet?

AKAN har informasjon om forskjellige typer avhengighet, blant annet alkohol, narkotika, medikamenter, pengespill, dataspill, og annet.  

Les om dette hos AKAN.

Hvor finner jeg verktøy som hjelper arbeidsgiver i dette arbeidet?

Hos AKAN kan du finne et bredt utvalg av verktøy, brosjyrer og maler som hjelper deg å håndtere spørsmål rundt rus og avhengighet. Du finner opplegg, spill, skuespill, informasjon og mye mer.

Du finner alt dette hos AKAN.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Nyhetsbrev

Få nyheter på epost

Her kan du melde deg av og på vårt nyhetsbrev som kommer ut hver uke.

Takk for påmeldingen!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: