Det er vedtatt lovendringer som innfører pensjon fra første krone og første dag. Pensjon fra første krone innebærer at bedrifter som har innskuddspensjon med sparing for lønn over 1 G (folketrygdens grunnbeløp) må endre pensjonsavtalen sin, slik at pensjonssparingen til de ansatte skjer fra første krone (0 G). Pensjon fra første dag betyr at flere ansatte kan ha rett til å bli meldt inn i bedriftens pensjonsordning. Reglene for medlemskap og innmelding er også endret tilsvarende for ytelsespensjon og hybridpensjon. Pensjon fra første krone og første dag kan medføre økte kostnader for bedriftene. Se tabell 1 for sammenlikning av gammelt og nytt regelverk.
Tabell 1: Sammenlikning av gammelt og nytt regelverk

Merk at når bedriften må melde inn flere ansatte i pensjonsordningen, må disse også omfattes av det obligatoriske innskuddsfritaket og eventuelt av de valgfrie uføre- og etterlattedekningene.
Hva betyr det for bedriftene?
Økte kostnader og flere ansatte med i pensjonsordningen
Bedrifter som har hatt en pensjonsavtale med sparing for lønn mellom 1 og 12 G, vil få høyere kostnader når sparingen skal begynne fra første krone (0 G):
- Sparing: bedriftens kostnad til pensjonssparing for den ansatte øker når det skal spares for all lønn mellom 0 og 12 G.
- Forvaltningskostnader: økt sparing gir større pensjonsbeholdninger og dermed økt forvaltningsgebyr, ettersom gebyret utgjør en prosentandel av pensjonsbeholdningens størrelse.
- Innskuddsfritak: økt sparing gir økt kostnad for innskuddsfritaket.
Ansatte skal meldes inn i bedriftens pensjonsordning dersom de er over 13 år og har rapporteringspliktig lønn. Det innebærer at mange bedrifter vil få flere ansatte med i ordningen og økte kostnader for disse:
- Sparing: bedriften må spare for flere ansatte.
- Administrasjonskostnader: administrasjonsgebyr for flere ansatte.
- Forvaltningskostnader: forvaltningsgebyr for flere ansattes pensjonsbeholdninger.
- Risikodekningene i pensjonsordningen: flere ansatte omfattes av det obligatoriske innskuddsfritaket og eventuelt de valgfrie uføre- og etterlattedekningene.
Bedrifter som har pensjonsordning utover minstekravene, kan vurdere å gjøre endringer i ordningen for å dempe kostnadsøkningen ved innføring av pensjon fra første dag og første krone, få nyttige tips senere i artikkelen. Dette forutsetter at bedriften ikke har avtalt, eller på annen måte rettslig har forpliktet til seg til, å opprettholde sparenivået på et visst nivå. Les mer om arbeidsgiver styringsrett her.
Nærmere om økte kostnader knyttet til sparingen
For en bedrift som hittil har hatt sparing for lønn over 1 G, betyr endringen at bedriften må spare fra første krone av de ansattes lønn. Hva dette utgjør i økte kostnader, vil avhenge av sparesatsen (satsen for lønn mellom 0G - 12 G) til bedriften. Tabell 2 gir en oversikt over årlig kostnadsøkning per ansatt i full stilling for ulike sparesatser når sparingen skal skje fra første krone.
Tabell 2: Oversikt over årlig kostnadsøkning per ansatt i full stilling for ulike sparesatser når sparingen skal skje fra første krone

Som det fremgår av tabell 2, vil en bedrift med minimumssparing, OTP-nivå på 2 prosent av lønn, få en kostnadsøkning på 2 128 kr per ansatt når sparingen skal begynne fra første krone. En bedrift med maksimal sparesats på 7 prosent, vil få en kostnadsøkning på 7 448 kroner per ansatt. Kostnadsøkningen er per ansatt i full stilling. Det vil si at bedriften får en lavere kostnadsøkning enn tabellen viser for ansatte med lavere stillingsprosent. Eksempelvis blir kostnaden halvert fra beløpet i tabellen hvis den ansatte har 50 prosent stilling. Merk at beløpene i tabell 2 kun er kostnadsøkning knyttet til selve sparingen, ikke andre økte kostnader, som f.eks. høyere forvaltningskostnader eller flere ansatte i ordningen. Beløpene i tabellen er beregnet med gjeldende grunnbeløp per 1.5.2021.
Folketrygdens grunnbeløp (G)
Grunnbeløpet brukes til å beregne mange av ytelsene i folketrygdloven. Grunnbeløpet justeres 1. mai hvert år. Fra 1. mai 2022 utgjør grunnbeløpet 111 477 kroner.
Lønnsinformasjon hentes fra a-meldingen
Det arbeides med en løsning der pensjonsleverandørene henter lønnsinformasjon direkte fra a-meldingen. Dette vil gjøre det enklere for bedriftene med inn- og utmeldinger. Informasjon bedriften registrerer i a-meldingen vil dermed brukes som et direkte grunnlag for beregning av de ansattes pensjonssparing.
Hvilke valgmuligheter har bedriftene?
Resten av innholdet er lukket for medlemmer. Logg deg på for å lese hele artikkelen.
Har du ikke tilgang? Les avsnittet "Hvordan får du tilgang til Arbinn?"